Genel Bilgiler

genelbilgiler.jpg (71 KB)

Dünyanın karşılaştığı sorunların küresel hale gelmesi ve bu sorunlara üretilecek çözümlerin küresel olması zorunluluğu sivil toplum kavramına ve sivil toplum kuruluşlarına olan ilgiyi arttırmıştır. Özellikle; iklim değişikliği, gıda ve su krizi, açlık, yoksulluk, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, enerji arz güvenliği, gelir ve eğitimde fırsat eşitsizliği, biyoçeşitlilik kaybı, çevre kirliliği, savaşlar ve insan hakları ihlalleri gibi küresel sorunlara çözüm mekanizması olarak ileri sürülen sivil toplum kuruluşları en önemli küresel aktörlerden biri haline gelmiştir. Böylece sivil toplum kuruluşları hem sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmanın ve hem de çevresel, sosyal, ekonomik ve yönetişimsel sürdürülebilirliğin vazgeçilmez unsurları olarak yerlerini sağlamlaştırmışlardır.

Tüm bu gerçeklik toplumsal dönüşümü gerekli kılmakta, bu noktada dönüşümün kilit unsuru olan sivil toplum alanına ilişkin bakış açısının da bölgesel, ulusal ve küresel düzeyde ele alınması gereği ortaya çıkmaktadır. Kamu yönetiminde, politikalar geliştirilmesinde ve akademik çalışmalarda yeri tartışılmaz olan sivil toplum kuruluşlarına profesyonel açıdan yaklaşmak ve alana ilişkin ihtiyaçları tespit etmek önem arz etmektedir.

Marmara Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Uygulama ve Araştırma Merkezi (STKAM), bu realitenin bilincinde, temel amacı ülkemizde sivil toplum ve sivil toplum kuruluşları konularında bilgi üretmek ve kamu, özel ve sivil toplum sektörlerinin ihtiyaç duyacağı nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacında olan bir kurumdur.


Bu sayfa Non-Government Institutions Research and Implementation Centre tarafından en son 19.08.2023 01:00:02 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM